20 Ocak 2013 Pazar

FRİNGE FİNAL BöLÜMÜ HAKKINDA

mantık hatası var dediğiniz, "observerlar yoksa peter'ı kurtaramazlardı" teorisi tutarsız. çünkü peter'ın kurtarıldığı ve kurtarılamadığı evrenleri çok geride bıraktık. hatırlarsanız evrenlerde köprü vazifesi gören makine, peter'ı timeline'dan silmişti ve peter anormal bir şekilde (hafızalardan silinmediği için, sevginin gücü falan fişman) geri gelmişti. hani walter, bu yeni gelen büyümüş peter'ı kabullenemiyordu hatta. yani 5. sezondaki peter'ın varoluşunun observer'larla herhangi bir alakası yok. peter hali hazırda bir anomali ve yaşadıkları evrenlerle bir alakası yok. final bölümündeki plan, peter adına bir paradoks yaratmıyor.

burada teori üretirken önemli olan, peter'ı dizide oluşan 3 farklı (özellikle ilki) timeline'dan ayrı tutmamız gerektiğini unutmamak. peter o makineyie bağlandığında zamanlardan silindi ve daha sonra olağandışı bir şekilde geri geldi.

hadi bunu geçtim. o en baştaki iki paralel evreni ele alalım. observerlar olmasa walternate, peter için gerekli tedaviyi bulmuş olacaktı. (hatırlarsanız september, walternate'ın dikkatini dağıtması yüzünden tedavi bulunamamıştı. walter, diğer evreni gösteren camla izliyordu olanları.) walter da diğer evrene geçip peter'ı kaçırmak zorunda kalmazdı ve september tarafından kurtarılmak zorunda kalacakları göle düşmezlerdi.

ikinci olarak da, walter ve çocuk observer, observerlar'ın istila ettiği bir geleceğe gitmedi. her wormhole açtıklarında yeni zaman çizelgelerinin oluştuğunu unutmayın. observerlar'ın istila ettikleri a zaman çizelgesinin 2036 yılından (5. sezonun geçtiği zaman), observerlar tarafından henüz istila edilmemiş b zaman çizelgesinin 2167 yılına gidip, norveç'li bilimadamına insanların duygularını kaybetmeden gelişebileceklerini göstermeye gidiyorlar. böylece duygusuz observerlar oluşmuyor ve b zaman çizelgesinin 2015 yılında istila gerçekleşmiyor. ve mutlu son.

bu noktada herşey mümkün. duygulu observerlar, mantık hatası var dediğiniz - her ne kadar zamandan ayrı tutmanız gerekse de - peter'ı kurtarmış bile olabilirler. oluşan son zaman çizelgesinin geçmişinde neler olduğunu, yeni tür observer'ların ne boklar çevirdiğini göstermedikleri ve bilmediğimiz için mantık hatası kurmak gereksiz oluyor.


walter'ın peter'a yolladığı mektup ve "sana mektup yolladım" dediği tape istiladan önce yapıldı. bunu hatırlamak için 4x22'ye gitmek gerekiyor. september, walter'ı uyarmak için laboratuara geliyor. sahne şu:

http://www.youtube.com/watch?v=wjowrgv7z_g

dikkat ederseniz, walter'ın bu sahnedeki giydikleriyle, final bölümündeki "sana mektup yolladım" dediği tape'deki giysiler aynı. september'la, walter bu plan için uzun zamandır uğraşıyordu. ortada bir istila olmasa da, walter istila tarihinden önce halen var olduğu için, gönderdiği mektup geçerliliğini koruyor. yani burada da bir paradoks yok.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder