27 Mart 2013 Çarşamba

SPARTACUS 3.SEZONUYLA TARİHİ GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR

Tarihsel olarak 5. bolumden beri israrla sican bu sezon 8. bolumuyle tuy dikmistir.




zamanin klasik tarihcilerinin anlatimlarinda her ne kadar bazi konularda fikir ayriliklari olsa da dizi de gordugumuz kadar bir mabaddan sallama yoktur.

bir kere crixus, crassus lejyonlarin basina gecmeden once oldurulur. hadi burasini crixus olmazsa dizi batar dediler yapmadilar diyelim. peki jul'un crassus'un emrinde olmasi ne alaka? tarihsel olarak crassus ve caesar'in aralarinda bir ittifak oldugu dogru ancak bu ittifak 3. kole savasindan sonra gerceklesmekte ve crassus kizini caesar ile evlendirerek bu ittifaki saglamakta, ogluna duzdurerek degil.
oglu demisken crassus'un tiberius diye gotoglani bir veledi var mi bilmiyorum ama kole savasi sirasinda legate'si olmadigi kesin. crassus'un lafini dinlemedigi icin decimationa ugrayan birligin komutani lagate mummius yani tiberius bieber degil.

spartacus'un guclerinin bolunmesi ise cok sonra gerceklesecek bir olay ve o sirada crixus olmadigi icin onun sayesinde degil. bu olay spartacusun ordusu crassus ve pompey'in lejyonlari arasinda sikismasindan sonra spartacus'un crassus ile anlasmaya calismasi sonucu gerceklesir. crassus anlasmayi reddeder ve kusatilmis haldeki spartacu'un ordusundan bazilari kendi baslarina crassus'un lejyonlarina saldirirlar ki bu da dizideki gibi kolelerin cogunlugu degil yaklasik 10 da 1'idir, ki bu olay sirasinda spartacusun gucleri yaklasik 100.000 kisi olarak tahmin edilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder