27 Şubat 2013 Çarşamba

JON SNOW KİMİN ÇOCUĞU

Kendisi öncelikle kesinlikle lyanna stark ve rhaegar targaryen'in çocuğu. yani a song of ice(lyanna) and fire(rheagar). kanıtlar, dizide olmamakla birlikte kitapta mevcut. bunlar sırayla,

1- rhaegar'ın lyanna'yı sevip kaçırdığını(?) biliyoruz. bütün olayların başlangıcı ise rhaegar'ın lyanna'ya, kazandığı pvp turnuvasında(yaşasın mmorpg ile büyüyen gençlik) lyanna'nın en sevdiği çiçek olan mavi kış gülünden taç yaptırıp vermesi.
2- lyanna robert'ı istemiyor. sadık kalamaz, aşk bir adamın doğasını değiştirmez ned, diyişinden biliyoruz bunu.

bunlar kesin şeyler. şimdi zurnanın zırt dediği yere gelelim.

3-meera reed'in anlattığı bir hikaye var, storm of swords da geçiyor. tam olarak quote vereyim daha iyi anlaşılsın diye. bu arada meera reed'in babası howland reed. bu ismi aklınızda tutun.

“the dragon prince sang a song so sad it made the wolf maid sniffle, but when her pup brother teased her for crying she poured wine over his head.”

dragon prince'in rhaegar olduğunu, wolf maid'in lyanna ve pup brother'ın ned olduğunu anlamak için diziyi 10 dakika izlemek bile yeterli olacaktır. fakat buradaki ilginç şey, lyanna'nın sniffle yani burun çekmesi, ama ağlamaklı bir burun çekme. demek ki lyanna da boş değil dragon prensimize. ki zaten kendisini robert baratheon hariç, doğal olarak, herkes seviyor. ned stark bile kendisini sayardı, hatta çoğu kişi, rhaegar'ın en başarılı kral olacağından şüphesiz. dany ablamız, mother of dragons'a da jorah mormont sürekli rhaegar'a benziyorsun, viserys'e değil diyerek iltifat yağdırıyor.

bu arada, dragon prince, wolf maid ve "a song" üçlüsünden hiç bahsetmedim bile.

4-rhaegar reyis, ölmeden önce 3 tane kingsguard'ı lyanna'yı koruması için tutarken, kendi kardeşleri sikinde bile değil. çünkü kingsguard lyanna kadar, çocuğu da koruyor. zaten bu esnada lyanna kanayarak ölüyor fakat kitapta ateşten öldü deniliyor. tam quote verecek olursam "lyanna in her bed of blood". "bed of blood"'un çocuk doğumu referansı mirri maz duur tarafından da dile getirilmekte. bu olaylar esnasında ned stark'ın kingsguard'ı keserken yanında sağ kalan tek kişi kim mi? howland reed, yani yukarıda yazdığımız hikayeyi anlatan meera'nın babası.

5-lyanna stark'ın ölmeden ned'e söz verdirmesi. bir çok kişi bunun lyanna'nın gömülme isteği olarak söylese de, abicim bir insan kardeşine böyle bir şey için ölüm döşeğinde söz verdirir mi? burasını kanıtlayacak pek verim yok, ama sürekli ned'in kafasını özellikle meşgul eden bir söz, hayatını yalan içinde yaşadığını zannetmesine neden olan bir söz.

6-ned'in 14 yıldır kötü rüyalar görmesi ve bunun hep lyanna ile ilgili olması.(ki bu durumda jon 14 yaşındaydı). quote olarak da, "he had lived lies for 14 years yet they still haunted him at night".

7-dizinin ana temalarından birinin, only death pays for life, olması, ve dizideki göreceli olarak en büyük karakterlerin doğarken annelerinin ölmesi. eğer lyanna çocuk doğururken öldüyse, yukarıda söylediğimiz gibi, buyrun bu kontenjana kimler girmekte. tyrion lannister, daenerys stormborn(targaryen) ve jon snow. dizinin ve kitabın gerçekten hiç değişmeyen ana üç karakteri bunlar, hatta çoğu kişi dragon's three heads olarak bunları gösterse de ben tyrion yerine oraya rhaegar'ın diğer oğlu aemon gelecek diyorum.

8- yine dany'nin house of the undying visionlarinda, rhaegar'in iki cocugunu goruyoruz. rhaegar reyis, "a dragon must have three heads" diyor ailesine. kendisinin esi olan elia martell ise, aegon'u dogurduktan sonra agir hastalik gecirdiginden bir daha dogum yapamayacak raporu aliyor doktorlardan. yani 3. bir cocuga ihtiyac var.

9-ve esas dındındın dedirtecek son vurucu sahne. mother of dragons'umuz house of the undying'e girdiğinde bir adet vision görüyor. kitap şöyle anlatmata bunu.

"a blue flower grew from a chink in a wall of ice, and filled the air with sweetness."

blue flower, lyanna'nın en sevdiği çiçek, wall of ice'da. bu olaylar esnasında tam olarak olmasa da jon snow sonuçta wall'da yaşamakta. yani wall'da büyüyen bir mavi çiçekten bahsedilmekte.

ayrıca bir sürü ned'in kendisinden özellikle "o benim oğlum" yerine "o benim kanımdan" demesi gibi ufak şeyler var da, onları geçiyorum. bir de jon'un kurdu bildiğiniz gibi albino. seride de albino'ya en çok benzeyen ailenin hangisi olduğunu tahmin etmek zor değil. ama bu çok sikkofield vari bir giri, yine de yazayım dedim.

sonradan gelen edit 1: birkaç şey daha, 3. kitaba başladım ve ygritte ablamızın ağzından grrm, resmen jon snow'a "you know nothing, jon snow" demekte, bas bas bağırıyor. ayrıca lyanna ve rhaegar'ın hikayesi stark çocuklarına nedense hiç anlatılmamış fakat bütün diyar biliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder